De onderstaande informatie is alleen voor de (oud-)patiënten van deze praktijk.

Ik heb nu een Beugel

Het allerbelangrijkste is dat je doet wat je hebt afgesproken met de Tandarts. De afspraak staat genoteerd in de computer en de volgende keer zal dit ook gecontroleerd worden. Indien er onvoldoende resultaat is, wordt dat besproken met je waarom dit zo is. Daarnaast is het uiterste belangrijk dat je goed en langdurig poetst conform de afgesproken hoeveelheden. Een Tandarts ziet aan je tandvlees al op afstand of je in de afgelopen periode goed en regelmatig gepoetst hebt. Tandvlees is wat dat betreft een perfecte hulp.

De behandeling start alleen indien jij goed poetst. Indien dit niet het geval is, wordt er niet gestart of indien je al aan de behandeling begonnen bent, wordt de behandeling gestopt totdat alles weer in orde is. Wij overleggen dit altijd met je eigen Tandarts, dus die is eveneens op de hoogte waarom dit gebeurd.
Ik heb vroeger een beugel gehad maar ben nu afbehandeld

De laatste fase van de behandeling is het behouden van het behaalde resultaat. Hiervoor zijn de volgende stappen voor voorzien

Clear overlay als retentie

Een clear-overlay is een kunststof hoesje wat je over je tanden schuift en precies passend gemaakt is voor jouw tanden. Zo blijven je tanden in de huidige stand staan, nadat alle apparatuur verwijderd werd. Deze clear overlay dient de eerste jaar dag en nacht gedragen te worden behalve tijdens het eten (i.v.m. slijtage kunststof).
Na een jaar mag je het dragen van de clear overlay verder afbouwen, maar een belangrijk punt hierbij is de pasvorm van de clear overlay. Zolang ie nog goed past en je dus nergens druk voelt, zijn de tanden niet van plaats of stand veranderd. Dit passen dien je 1x per week (liefst steeds op dezelfde dag) te doen. Zit de clear overlay strak of onprettig dan is dit een teken dat de clear overlay weer vaker gedragen moet worden.

Ik heb een Spalk

Een spalk is een "draad" die geplaatst wordt op de achterkant van de tanden om ervoor te zorgen dat de tanden ten opzichte van elkaar niet verschuiven. Dus een mooie glimlach en een stevige manier om het resultaat te behouden.

Wekelijkse Controle van de spalk.
Tijdens de laatste behandeling zijn er uitvoerige instructies gegeven over het wekelijks controleren van de spalk op een rustig moment, bijvoorbeeld in het weekend na het poetsen.

Hoe controleer ik mijn spalk ?

Controleer met je tong de spalk op oneffenheden en of er op elke tand nog voldoende lijm aanwezig is. Voel of merk je iets, of merk je dat er iets los zit, of de draad kapot is, maak dan een afspraak met de praktijk. De controle met de tong is niet de enige controle die uitgevoerd dient te worden. Indien de lijm aan het einde van de spalk losgelaten heeft, merk je dat door een oneffenheid aldaar of mogelijk prikt het een beetje. Indien de spalk in het midden losgelaten heeft is dat moeilijke te detecteren omdat er niet onmiddellijk grote veranderingen merkbaar zijn. Vandaar ook een tweede check waarbij je met je vinger de tandenboog controleert boven op de tanden (deze moeten allemaal netjes in elkaars verlengde staan) en een derde check met een check over de voorkant/buitenkant over de tanden te gaan. Staan tanden niet vlak of glad naast elkaar, dan is de spalk los. Natuurlijk dient deze controle zowel boven als onder te geschieden. Voel je niets maar zie je opeens een opening/spleet die er voorheen niet was, dan heb je zeker een probleem met je spalk. Zodra je iets merkt, maak dan gelijk een afspraak voor een controle of loop even binnen tijdens praktijkuren. Dit is een verantwoordelijkheid van de patiënt en het nalaten van deze wekelijkse controles verhoogt de kans op het te laat ontdekken van spalk problemen waardoor er een groter risico bestaat op verlies van een gedeelte van het resultaat.
In het eerste jaar na de behandeling is het erg belangrijk om deze controle wekelijkse uit te voeren omdat in het 1-2 jaar een grotere kans bestaat op verloop van de tanden en dus terugval in het behaalde resultaat. Naarmate je de spalk langer hebt, wordt deze kans kleiner omdat het bot inmiddels dusdanig vergroeid is dat dit minder snel zal gebeuren.

Hoe verlaag ik het risico van een losse of kapotte spalk ?
Bijt nooit “hard” materiaal (ijsklontjes, hard stokbrood, chocoladereep, pennen, nagels, zuurtjes, harde lollie's enz.) met je voortangen. Bijt alleen achterin met je kiezen er zit geen spalk daar. Vermijdt floss, raggertje of tandenstokers bij de tanden die vast zitten aan de spalk.


Ik ben niet in de buurt en heb mogelijk een probleem met mijn spalk ?

Voor deze situatie is niet echt een pasklare oplossing. Een eerste advies is om de (retentie) hoes te plaatsen als die aanwezig is. Wij adviseren u zeer dringend te voorkomen dat anderen de gehele spalk verwijderen. (Stukjes prikkende draad zijn normaal geen probleem). Indien iemand deze spalk verwijdert, zijn er nadien niet alleen hoge kosten aan verbonden, maar bestaat er een grotere kans op nog meer verloop en spleetjes. Liever een driekwart functionerende spalk dan helemaal niks.